Over Aaf
- Als projectleider coördineer ik al veertien jaar het bewonersinitiatief Onder water in Leiden.
- Na trainingen door stichting RAVON telde ik met wijkbewoners, waaronder sportvissers, al 26 vissoorten in de stadswateren. Ook 4 kreeft- en krab- en diverse schildpadsoorten leerden we herkennen.
- Elk jaar ontdek ik nieuwe dingen, omdat ik de enige ben die (met speciale toestemming) structureel in de stadswateren snorkelend mag vissenmonitoren.
- Omdat ik graag ‘buiten de lijntjes kleur’, tref ik ook vaak bijzondere zaken aan op de bodem en onder kademuren. Dit werk voer ik uit in goed overleg en met toestemming van de instanties.
- De focus van de vele honderden vrijwilligers die ik adviseer is divers, maar ligt voor een belangrijk deel op het schoonhouden van de groenblauwe woonomgeving van mens en dier. Daarbij vinden we als grachtopschoners regelmatig bijzondere aquatische soorten.
- Voortschrijdend inzicht -dankzij onze jarenlang verzamelde data- heeft me doen besluiten geen grofvuil meer te vissen van de bodem: dat blijken kunstriffen te zijn, net zoals in zee. Deze verstoren, verstoort een compleet ecosysteem en dat is nooit mijn bedoeling geweest.
Vrijheid, blijheid
- Iedereen mag op zijn eigen manier bijdragen aan activiteiten van OWL, of dit in zijn eentje doen. Heel vaak is een bewoner al jarenlang actief in het veld en komt mij spontaan tegen als ik voorbijsnorkel. Dat ik daarbij uitleg dat ik mijn hart volg, werkt hopelijk inspirerend!
- Via mij ontdekt zo'n actieve bewoner bijvoorbeeld olifantenpaadjes (kortere wegen) naar instanties of bedrijven. Dat scheelt veel tijd bij het aankaarten van kleine en soms grotere problemen die voor 'vertroebeling' van de stadswateren zorgen.
- Het stadswater zorgt op die manier voor nieuwe verbindingen, waarvan ik graag gebruik maak om méér mensen kennis te laten maken met onze bijzondere natuur onder het oppervlak.
- Voor mijn vrijwilligerswerk werd ik in 2022 door burgemeester Lenferink beloond met een Ridderorde.
Bewonersinitiatieven met sneeuwbaleffecten
- Naar aanleiding van ideeën en vragen ontwikkelde ik met hulp van wijkgenoten, vrijwilligers en RAVON o.a. het rivierdonderpaddenhotel, de Zakgids voor het Zaklampvissen, een vissenquiz, de zoutkistenroute en het Smoelenboek van (wilde) stadsvissen.
- Ook de watertuinen en Kat uit de Gracht (nu: kat en water) komen voort uit bewonersinitiatieven die ik coördineerde.
- Nu werk ik aan een internationale City Snorkelling Guide. Steeds meer mondiale steden zien in dat een gezonde blauwe stadsnatuur hard nodig is, en die kunnen bewoners en instanties pas samen beschermen als je er genoeg vanaf weet.
Adviseur Stadsgrachten
- Mijn ZZP-werk als adviseur stadsgrachten bestaat uit het adviseren en informeren van organisaties over de blauwe stadsnatuur en alles wat daarin leeft of nog verkend dient te worden via o.a. de snorkelmethode.
- Ook leg ik uit hoe je bewoners en (waterminnende) bedrijven in je kielzog krijgt om hetzelfde doel te halen: soortenrijke en gezonde stadswateren, waar mens en dier - ook in elkaars vaarwater- veilig zijn en zich goed thuisvoelen.
Zie daarvoor ook de globale infographic hieronder: