Bockhorst
In deze wijk wordt sinds mei 2017 onderzoek gedaan in de stadswateren.
Update 2021
- Er is overdag weer een aantal keren onderzoek gedaan, klik hier voor het Smoelenboek van de Bockhorst uit 2021
- Er is 's avonds ook met de zaklamp gemonitord: snorkelend! Behalve 33 rode en gevlekte Amerikaanse rivierkreeften werd heel veel vis gezien: veel soorten en veel exemplaren
- Wist je dat vissen ook luizen hebben? Karperluizen! En Visegels, maar dat zijn weer andere parasieten, een soort bloedzuiger-wormpjes die zich graag vastzetten op vinranden
- Lees hier meer over de karperluizen en het onderzoek in 2021 in de Bockhorst
Kijk mee met de foto-impressie hieronder:
- Er zwemt eigenlijk alleen maar vis en geen 'Leidse kwallen', d.w.z. plastic. In 2021 was het water in de sloot schoner dan ooit!
- Hulde aan de bewoners die hun blauwe woonomgeving zo mooi schoon weten te houden.
- Onderstaand filmpje is van 4 september 2021, vol met witvis (een groepsnaam voor bijv. riet- en blankoorn en alvers; alle familie van de karper. De baarsjes - uit de familie van 'echte baarzen'- willen altijd heel graag op de 1e rang tijdens dit interview, let dus niet op hen. U herkent baarzen aan hun twee rugvinnen en hun streepjespyjama (of boevenpak, hoe u wilt).
- Daaronder een filmpje van de watervlooien, die op 19 september nog erg actief waren op twee locaties langs de van Ravelingenstraat
Waarnemingen 2020
- In 2020 zijn er nieuwe beschoeiingen aangebracht: wat een verschil heeft dat gemaakt!
- De gangenstelsels van de kreeften zijn zo goed als verdwenen, net als de vertroebeling van het water.
- De jonge vissen zijn dol op de 'plasberm' (het ondiepe, snel opwarmende deel) en op de natuurvriendelijke oever.
- Aaf zag op 4 september 2021 nog maar zo'n 15 Rode Amerikaanse rivierkreeften, dat was overdag.
- 's Avondsm op 19 september, ving ze er 33 en zag er nog eens 14 wegschieten in het groen: dat laat zien hoe belangrijk het is om overdag én na zonsondergang onderzoek te doen. Een wereld van verschil.
- Buurtbewoners vertellen dat ze steeds vaker vogels - zoals kleine mantelmeeuwen- met de kreeften in de weer zien. Goed gespot!
Waarnemingen
- De volgende soorten zijn al (snorkelend) gespot: Alver, Baars, Blankvoorn, Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, kleine Modderkruiper, Marmergrondel, Rietvoorn (voorheen Ruisvoorn), Rode Amerikaanse rivierkreeft, Snoek en Zeelt.
- Bewoners zagen ook al een karper, vertelden ze in 2020. En in 2018 vertelden ze over de salamanders die er volop zitten.
- Aaf zag van 2017 t/m 2020 veel Rode Amerikaanse rivierkreeften en af en toe de gevlekte (Orconectes limosus). In 2021 waren dat er al wat minder, mogelijk een voordelig neven-effect van de nieuwe beschoeiing.
- Op de pagina Smoelenboek staan nog meer filmpjes die Aaf onder water maakte.
- De Beestenbende hielp de oevers opruimenop 10 juni 2018, ik denk dat ze het goede voorbeeld hebben gegeven aan de volwassenen in de wijk ;-).