Kraakhelder water!

Ja, er drijft weleens afval, maar dat ruimen we samen op en dan...

 ... dan is er zóveel moois te zien ónder het oppervlak en erdoorheen kijkend! Dat laat ik u graag op deze website zien.  Iedere inventarisatietocht is weer een duik in het diepe:

Het zicht in de grachten verschilt dagelijks, van helder tot troebel (ik deel het in in vijf niveaus).

 • Van ca. maart t/m november is het helder tot zeer helder (5-3).
 • Hieronder foto's van 'zicht 5 tot 0', waarbij 5 zeer helder is en 0 uiterst troebel.
 • Het grachtenwater in de Havenwijk is van 2013 t/m juli 2015 jaarlijks getest: de uitslag was dat het van prima kwaliteit is!*
 • LET OP: OWL voert het snorkelend vissenmonitoren uit met een speciale ontheffing, omdat zwemmen in de Leidse grachten per APV verboden is!
 • Lees hier wat Rijnland zelf vertelt in de Zakgids voor het Zaklampvissen, over hun aandeel in het beheer en onderhoud van schoon stadswater


Zicht 5 - Uitstekend

Je ziet de vissen van veraf aan komen, onder water kan je 'de overkant' van de gracht zien en vanaf de kant individuele vissen herkennen. De trajecten met de meeste waterplanten en minste boten en brasems bieden het perfecte uitzicht!

Zicht 5: Zeelt-40 komt een kijkje nemenZeelt Becks onder de 'flab' (floating algae beds)

LInks: zeelt in de schaduw in een heldere gracht. Rechts: zeelt in de zon, echter onder een laag 'flab' (floating algae beds). Met in de verte o.a. een school baarsjes. Dit is het niveau bij een watertemperatuur van ca. 22 graden.

 
Zicht 4 - Goed

Vissen en objecten duidelijk in beeld, details en individuen te herkennen. Dit is het niveau van (gemiddeld) medio maart - eind oktober.Zicht 4: visen individueel herkenbaar, achtergrond kan troebel zijn Snoek in de herfstzon

Links: brasems in de zon (begin mei, gele plomp komt op). Rechts: snoekje in de zon (eind oktober; herfstblaadjes op de bodem)


Zicht 3 - Redelijk

Van een afstandje zijn vissen te herkennen. Dit heeft vaak te maken met het openen van het gemaal bij Katwijk en doorsluizen van water via onze wijk naar zee in anticipatie op flinke regenval of het verhogen van het boezempeil in de zomer)

Zicht 3: Je ziet dat er twee verschillende soorten zwemmen, maar het is te troebel om ze individueel te kunnen herkennenEen fuut, onder water

 Links: baars en een zicht van zo'n 2 meter. Rechts: fuut in water dat vertroebeld is door afstervende gele plomp.


Zicht 2 - Matig

Alleen van dichtbij zijn details te onderscheiden. Dit niveau is er vaak als er een boot voorbij is gevaren of als de brasems flink hebben ontbeten in dat traject (en de bodem is daarbij omgewoeld).

Zicht 2: Je ziet een vis zwemt, maar het is te troebel om hem individueel te kunnen herkennen (tenzij hij de top van zijn staart mist, zoals deze brasem!) Zwanen kunnen er ook een bende van maken onder water, wanneer ze algen eten

Links: brasem met halve staart - zicht is minder, mede vanwege de laagstaande zon en actieve brasems die die ochtend hebben ontbeten in dat traject. Rechts:  Zwanen kunnen er ook een bende van maken onder water, wanneer ze algen eten. Noot: Deze foto is gemaakt van het deel van het traject dat ze nog níet hebben begraasd - en dus nog helder is, zoals het hoort.

 
Zicht 1 - Slecht

Je schrikt van een opdoemende vis en je hebt elke keer het gevoel dat je een schim ziet, terwijl dat (meestal) niet zo is.
Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor! 

Zicht 1, een schim in de verte Baarzen die je alleen closeup kunt herkennen; verderop is het water troebel

Links: snoek die opdoemt in de herfst (laagstaande zon en afstervende waterplanten). Rechts:  Baarzen die je alleen closeup kunt herkennen; verderop is het water troebel. Gelukkig komen ze graag een interview geven en dus erg dichtbij!

 
Zicht 0 - Soep

Je ziet geen hand voor ogen. Of erger nog: je ziet ze 'vliegen'; je dénkt een vis te zien opdoemen, maar het is er geen. Op zo'n moment zwem ik altijd naar een ander traject, in de hoop dat het daar helderder is.

 Een boot met een veel te diepe rotor (staart) heeft hier gevaren De invloed van boten op opkomende gele plomp

Links: Bootverkeer met een te diepe staart of teveel PK's zorgt voor kapotte waterplanten en opwaaiende modder. Rechts: De invloed van boten op opkomende gele plomp. De meerkoeten slepen het groen gelukkig wel vaak mee naar hun nest.

Kraakhelder water in Leiden

 • handleiding-afvalmelden leiden
 • onderwaterinleiden snorkelmonitoring visbroed
 • onderwaterinleiden snorkelmonitoring paling
 • onderwaterinleiden snorkelmonitoring visjes schroef
 • onderwaterinleiden vissenmonitoring ravon
 • onderwaterinleiden onderwater fuut zwemmend
 • onderwaterinleiden snorkelmonitoring zeelt-
 • onderwaterinleiden snorkelmonitoring doorkijkje
 • onderwaterinleiden monitoring onderwater zeelten
 • onderwaterinleiden snorkelmonitoring visjes fiets
 • onderwaterinleiden snorkelmonitoring visjes-huizen
 • onderwaterinleiden onderwater baarzen
 • onderwaterinleiden snorkelmonitoring onder-boot

Lees meer over de kwaliteit van het water in de stadsgrachten van Leiden.

Twitter @owinleiden

owinleiden RT @Invasivesnet: Are you curious to know how an invasive snail can spread upstream in rivers? 🐌 In the stomach of a fish! #SnailScience #I
13hreplyretweet
owinleiden RT @whalesorg: #DYK that sperm #whales gather in huge numbers off the west coast of Sri Lanka in late March? Our #ambassador, @eco2drew, wo…
13hreplyretweet

Contact

"Onder water in Leiden" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Voor interviewverzoeken zie de contactpagina

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@onderwaterinleiden.nl

KvK 64674487
BTW nummer NL163735694B01
NL47 Trio 0391068563 t.a.v. Verkade Stadsgrachten

Disclaimer - Algemene voorwaarden - Privacy

Kleurplaat

onderwaterinleiden kleurplaat 1mb

Illustrator: Lisa Poot, Boostcartoon.nl