Taskforce Drijfvuilvissen
Vis het met ons (er-)uit!
- De 'Taskforce Drijfvuilvissen' werd in 2012 opgericht om het drijfvuilvissen structureler aan te pakken, vooral in het vaarseizoen.
- Ruim 9 jaar lang is er van maart t/m oktober driewekelijks met twee boten op drijfvuil gevist door Stichting de Leidse Rederij i.s.m. Visie-R. Mede vanwege COVID-maatregelen is dit in 2020 afgeschaald en tot onze spijt in 2022 gestopt.
- Gelukkig heeft het team Plastic Spotter (aka de Grachtwacht) de klus overgenomen en zij varen zelfs elke week uit!
Onder water in Leiden: we vissen het er samen uit
- De blauwgroene visie van projectleider Aaf Verkade heeft gewerkt: in ruim 40 Leidse wijken wordt nu vaker grof- en zwerfvuil gemeld en door bewoners opgeruimd. Dit project leverde Aaf dan ook een ridderorde op in 2022!
- Individueel en met kleine groepjes wordt er vanuit Onder water in Leiden nog steeds met boten, kano's, schepnetten en grijpers aan het verminderen van waai- en drijfvuil gewerkt.
- Voor het melden van de diverse soorten vervuilingen in en om het water zijn handleidingen geschreven en ook voor het opruimen en melden van dierkadavers zijn richtlijnen gemaakt, omdat die inzicht geven in de biodiversiteit en knelpunten in waterwegen.
- Projectleider Aaf Verkade ruimt bovendien nog altijd als enige snorkelend afval van de bodem (met speciale toestemming) en leidt nieuwe stadssnorkelaars op.
Gezamenlijke vis(s)ie
- De afdeling Stedelijk Beheer van de gemeente Leiden voert het opgeviste afval af.
- Gijs Oud IJzer haalt door piraat-magneetvissers aan de kant geworpen ijzer op.
- Steeds meer bewoners sluiten zich als vrijwilliger aan en helpen zo op hun eigen manier mee onze straten en grachten schoon te houden. Dat kan safe en solo, lees hier verder.
- De Plastic Spotters hebben de kanovloot van Onder water in Leiden overgenomen en je vindt ze op deze pagina. Hier kun je je ook aanmelden om een keer mee te kanoën, suppen of langs de kant te helpen.
"Sinds 2012 zagen we we dat elke keer dat de 'Taskforce Drijfvuilvissen' actief was, er minder afval te scheppen viel. Dit steunde ons in ons vermoeden dat een structurele aanpak wel degelijk helpt."
Wil je meehelpen om de oevers en grachten schoon te houden?
- Voor steeds meer Leidenaars is het samen opruimen van zwerf- en drijfafval een échte hobby geworden. Zichtbare resultaten boek je al met een kwartiertje per week in je eigen straat of wijk!
- Het beschikbaar stellen van tientallen gratis schepnetten (dankzij subsidies van de gemeente Leiden) resulteerde de afgelopen tien jaar in een veel schonere leefomgeving voor mens en dier.
Doe mee op eigen gelegenheid en in je eigen tempo
- Je kan op verschillende manieren aangetroffen zwerf- en drijfafval opruimen of melden bij de gemeente, hieronder vind je de handleiding afval melden van OWL.
- Als je bijhoudt hoeveel je opvist op een telformulier (klik om het op je pc op te slaan) dan geeft dat jou, Onder water in Leiden en de gemeente inzicht in de hoeveelheid afval in de grachten en hoe je bijdraagt aan het verminderen hiervan!
- Een leuke attentie is beschikbaar voor actieve opschoners!
- Suggesties voor verbeteringen van situaties met veel zwerf-, waai en drijfvuil zijn zeer welkom.
Ben je dat zwerfafval naast de containers ook zo zat?
- Wil je het overal waar je het in Leiden ziet staan direct kunnen weggooien maar werkt jouw containerpasje daar niet?
Dan is de universele containerpas iets voor jou! - Stuur een berichtje naar Aan de Slag (van de gemeente Leiden) en ze sturen een aanmeldformulier en pasje naar je op.