RAVON licht toe
In het stedelijk gebied leven meer vissen dan je denkt
Als je in de stad woont kun je dus voor je deur echte wilde onderwaternatuur van dichtbij zien. Soms zijn dat hele grote vissen, zoals snoeken en karpers van een meter lang. Ook kan je kleinere en bijzondere soorten observeren, zoals de rivierdonderpad en de kleine modderkruiper, die internationaal beschermd zijn.
Hoe kom je erachter wat er in je buurt onder water leeft?
Dat lijkt niet zo eenvoudig, maar met een sterke zaklamp kom je al een heel eind. Het water is tegenwoordig vaak zo helder dat je tot op de bodem kunt kijken. ’s Nachts zijn vissen minder schuw en scharrelen rond langs de oevers op zoek naar voedsel. In het donker vissen kijken is niet alleen avontuurlijk en leerzaam, het levert ook belangrijke gegevens op, zodat wij de aanof afwezigheid van soorten in kaart kunnen brengen.
Samen leer je meer
Stichting RAVON zet zich landelijk in om samen met vrijwilligers informatie over vissen te verzamelen en om de soorten en hun leefgebieden te beschermen. RAVON organiseert daarom regelmatig excursies en verstrekt informatie over het verzamelen van waarnemingen. Wist je dat iedere waarneming van een vis waardevol is? Meer informatie over de soorten, herkenning en methoden om waarnemingen te verzamelen en door te geven, staat op RAVON.nl.
Waterkwaliteit
Droge voeten, schoon water, dat is de slogan van het hoogheemraadschap van Rijnland.
Met name de zorg voor een goede waterkwaliteit is van belang voor flora en fauna in plassen, grachten en sloten. Veel stadswater is vooral bedoeld voor het bergen en afvoeren van water.
Rijnland wil graag meer mensen bekend maken met de flora en fauna in de grachten. Door te zaklampvissen raak je vast en zeker enthousiast om dieper te leren kijken en daarom draagt Rijnland graag bij aan deze zakgids.
Stadswaterbeleving
Bewoners waarderen stadswater vooral om wat zich rondom en op het water afspeelt. Zij beleven water als deel van de
woonomgeving, tijdens een stadswandeling of tijdens een boottochtje. Dat er ook onder water zoveel te zien is en dat het belangrijk is om dit samen te inventariseren en schoon te houden, zijn redenen waarom Rijnland bewonersprojecten als Onder water in Leiden ondersteunt.
Waterkwaliteitsvraag? Rijnland staat voor je klaar!
Vrijwilligers die tijdens het vissenmonitoren de waterkwaliteit in de gaten houden, zijn onze ogen, oren én neus!
Signaleer je in de regio Rijnland ernstig vervuild water? Maak een foto en bel ons dan direct op telefoonnummer (071) 306 35 35. Voor een niet-spoedeisende melding kun je kijken op meldingrijnland.net.
Op rijnland.net staan uitgebreide antwoorden op veel gestelde vragen en daar kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief.
Bonus
Als dank voor je zeer gewaardeerde aankoop van de Zakgids vind je op deze pagina bonusmateriaal over zaklampvissen.
- Rechts op de foto een rode amerikaanse rivierkeeft, belicht met UV-licht. De witte knobbels op de schaar (linksonder) zijn duidelijk te zien.
Deze brasem zwemt zó langzaam, het had wel een zeelt kunnen zijn!
Let op de volgende kenmerken, die deze soort helpt onderscheiden van bijv. een zeelt. De brasem:
- Heeft een V-vormige staart
- Een diamantvormig lichaam
- Een grijze kleur
- Hoekige vinnen (zowel rug, borst als buik)
- En brasems zwemmen vaak met meerdere dieren tegelijk rond
- Deze brasem heeft een wond op zijn rechterflank (wacht maar totdat hij zich draait), vandaar dat hij zo langzaam zwemt
Blooper! Kreeft glipt ons uit de handen (maar we vingen hem weer terug, hoor)