Zeelt

Op deze pagina filmpjes van zeelten (tench, Tinca tinca)

 • Zeelten zijn bijna altijd herkenbaar aan littekens en rafels aan hun vinnen. Gedurende het zomerseizoen zijn ook pigmentvlekken herkenbaar.
 • Verder blijven ze vaak gedurende het jaar op één plek (of in elk geval in maar twee of drie trajecten) en ze zwemmen vaak samen met dezelfde individuen.
 • Kijk op de pagina visonderzoek voor gedetailleerder informatie over wat o.a. de individuele zeelten zo uniek maakt in de Leidse grachten.

6 september 2023

Eén oude bekende en drie nieuwe zeelten. Of is dat wel zo? In elk geval hebben ze nieuwe kenmerken.

 

 • Begin september 2023, tijdens de warme nazomerweek (Indian Summer), lieten vier zeelten en een brasem zich geregeld zien in het visreservaat.
 • Het stoffige water in het filmpje hierboven wordt behalve door de actieve vissen ook veroorzaakt door blauwalg (de kleine groene korreltjes) en micro-algen. Normaliter sterven die af in september als de watertemperatuur onder de 18 graden zakt, maar dat zal nog wel even duren: het was op de dag van de opname 22 graden.
 • Z-26 ('Spaghetti') kennen we al sinds 26 juni 2014. Hij is daarna ook in 2015, 2016 en 2018 weer gezien. In 2015 was de poliep/het uitgroeisel aan zijn linker kieuwdeksel verdwenen; dat zagen we tijdens het zaklampvissen. In september 2023 was via de snorkelmethode duidelijk te zien dat de linker kieuwdeksel een inkeping had gekregen; dat klopt dus met de waarneming uit 2015.
 • 'Link' (Z-61) is nieuw in het Smoelenboek: dit jaar zagen we hem voor het eerst. Alhoewel: zijn witte linkeroog viel ons nu pas op. (Let op: Z-49 heeft een wit rechter oog; dat dier heet 'Eagle Eyed Cherry'.)
 • Het is nu zaak om aan de hand van de 58 andere Smoelenboektekeningen van Zeelten uit de wijk te verifiëren of Link niet toch al onder een ander nummer bekend staat, maar zonder dat witte linker oog (veroorzaakt door een parasiet).
 • Dezelfde identificatie-uitdaging geldt voor 'Krokodil André' (Z-62). Zijn onderlip is dit jaar vervormd geraakt; het kan zijn dat dit exemplaar de afgelopen jaren al een keer is vastgelegd.
 • Het kost echter veel tijd om alle dieren uit te tekenen en de beelden te vergelijken. Heb geduld!
 • Op https://onderwaterinleiden.nl/smoelenboek-havenwijk-zuid zul je de meest spraakmakende individuen vanzelf terugzien.

September 2023 (Indian Summer-week)

 

Zeelt-11, Vlek (uit het Smoelenboek)

 

Juni 2023

 

Mei 2023

 

2022 en daarvoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Two items filmed in Voorschoten. Lots of parasites on the older males:

 

The images captured below were made in Leiden

Contact

"Onder water in Leiden" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Voor interviewverzoeken zie de contactpagina

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@onderwaterinleiden.nl

KvK 64674487
BTW nummer NL163735694B01
NL47 Trio 0391068563 t.a.v. Verkade Stadsgrachten

Disclaimer - Algemene voorwaarden - Privacy

Kleurplaat nieuw + legenda!

Download de OWL kleurplaat + legenda in A3

Illustrator: Lisa Poot, Boostcartoon.nl