Grondels en ander grachtleven
Sinds 2013 wordt er structureel onderzoek uitgevoerd naar de rivierdonderpad in de Leidse Havenwijk.
UPDATE 2020
- Sinds 2020 is de rivierdonderpad niet meer gezien in de Havenwijk
- Alleen in de PAL-wijk is individu Bert nog gespot
- Het lijkt erop dat de donderpad uitgestorven raakt in Leiden
- Oorzaken hiervoor zijn o.a.: exoten, zoals de Amerikaanse rivierkreeft en Oost-Europese grondels (marmer- en zwartbekgrondel)
Algemene informatie t/m 2019
- Je kunt dit kleine visje het beste 's avonds spotten met een zaklamp, wanneer je langs de oever of kademuur loopt, of overdag, snorkelend met een zaklamp.
- Deze inheemse diersoort is beschermd en daarom opgenomen in de Flora en Faunawet.
- Let op: De diertjes mogen ten behoeve van het onderzoek alleen met een speciale vergunning gevangen worden! De projectleider vissenmonitoring heeft zo'n vergunning.
- In 2014 is bij excursies met hulp van bioloog Edo Goverse van St. RAVON een nieuwe populatie ontdekt, dit keer in Havenwijk-Noord (bij de Volharding/Lot en de Walvis).
- Verder komen ze voor in o.a. de Groenhazengracht, de Doelengracht, De Witte en de Zoeterwoudse Singel. Sporadisch spotten we één exemplaar elders (bijv. in de Oude Vest, bij de Morspoort of bij 't Kiekpad)
De rivierdonderpad is een beschermde soort: pilot in de Havenwijk
In 2015 is de marmergrondel in Havenwijk-Zuid via de snorkelmethode ontdekt
- Dit is een exotische grondel (uit Oost-Europa) en een geduchte concurrent van de rivierdonderpad, lees hier meer.
- Je kunt je aanmelden voor het bovenwateronderzoek via de activiteitenkalender
- Lees hier meer over de Rivierdonderpad op de site van Stichting RAVON, die de Havenwijkbewoners in Leiden via de Groen&Doen excursies opleidt tot onderzoekers.
Stimuleringsfonds RAVON subsidieert onderzoek t/m 2018
- Aaf Verkade, projectleider Vissenmonitoring van de KNNV afdeling Leiden e.o., heeft zich de afgelopen jaren extra ingezet om te onderzoeken in hoeverre de exotische grondels al zijn opgerukt in Leiden.
- Dan gaat het niet alleen om de marmergrondel, maar ook om de zwartkbek, kessler's en pontische stroomgrondel. In 2018 is de zwartbekgrondel dan ook (snorkelend) voor het eerst gesignaleerd in de Havenwijk, op twee locaties. In 2019 werd het verspreidingsgebied allengs groter. In 2021 lijkt er sprake te zijn van een heuse explosie van zwartbekken.
- Deze soorten zijn via het (door mensenhanden gegraven) Main-Donaukanaal naar West-Europa gekomen.
- Aaf werkt de komende periode aan een eindverslag over 'grondels en ander grachtenleven' in de Leidse grachten, dat door stichting RAVON gepubliceerd zal worden in het najaar van 2020 .