Natuurlijke vijanden van exoten
Natuurlijke vijanden geven het goede voorbeeld
- Los van elkaar zagen Annet van Aarsen (foto, rechts) en Max Smitsloo (filmpje, hieronder) in augustus kleine mantelmeeuwen in de weer met rode Amerikaanse rivierkreeften.
- Aaf snorkelde mee met een jonge snoek, die haar liet zien hoe je een marmergrondel het beste vangt! (Tubenose goby, Proterorhinus semilunaris)
- jammer genoeg zijn er nog steeds miljoenen kreeften, marmer- en zwartbekgrondels die de grachten (over)bevolken en kaalvreten.
- Toch is elk exemplaar dat gevangen wordt er eentje minder!
We worden dan ook blij van iedere waarneming die je ons toestuurt, die bewijst dat -met kleine stapjes- meer natuurlijke vijanden exoten leren zien als voedsel.
- Mail ons je waarneming, voorzien van beeldmateriaal, je naam en de locatie.
(Als je ons beeldmateriaal stuurt, geef je automatisch toestemming voor het delen daarvan via onze nieuwsbrief, tenzij je expliciet aangeeft dit niet te willen.)
Langneussteurgarnaal nieuwste soort
Het werd voorpaginanieuws: de vondst van de doorzichte brakwatergarnaal met de bijnaam 'Inge'
Lees hier het ontroerende verhaal achter de naamgeving
Exotenkookboek
Kerstrecept op komst!
- Het toetje wordt meringueschuim met granaatappelpitjes in lichtzoete slagroom, voorzien van maretakblaadjes van pure chocolade
- voor het hoofdgrecht worden de kreeften klaargemaakt in een kerrie-roomsaus, met peterselie en knapperige selderij met boursin (voor wie niet tegen kerrie kan, is er een alternatief)
Voor het exotenkookboek probeerden we alvast wat uit:
- Kreeftenbouillon
- Kreeftenkroketjes
- Aardappelsalade met rivierkreeftjes en bleekselderij
- Ravioli met rivierkreeftjes en (a) prei, wortel en ui of (b) knolselderie, kerrie, appel en ui
- Salade met rivierkreeftjes in citroenmayonaise
- Wolhandkrabbenbisque
Tip: je kan deze extra verrijken met de pantsers van de rivierkreeftjes (het vlees eet je op, de pantsers gooi je bij de krabben).
- Tips voor het klaarmaken van bisque op de VPRO, koken met Van Boven
Snelle rivierkreeftjes salade (2 personen)
- 10 gekookte kreeftjes, gekraakt en schoongemaakt (meer mag ook)
- 1 middelgrote gekookte aardappel
- 1 eetlepel mayonaise (het liefst zelf gemaakt)
- 2 eetlepels zure room of creme fraiche (of twee eetlepels yoghurt)
- 2 eetlepels gehakte dille
- 1 stengel bleekselderij
- Zout en peper
Werkwijze: Kook en kraak de kreeftjes en haal het vlees eruit. Snij de bleekselderijstengel in heel kleine blokjes. Snij ook de aardappel in blokjes. Meng de mayonaise, de zure room en dille en voeg daaraan toe de aardappel, selderij en kreeftjes. Afmaken op smaak met zout en peper.
Komkommermousse met rivierkreeftjes (8 personen)
- 8 gekookte kreeftjes, gekraakt en schoongemaakt (meer mag ook)
- 2 komkommers
- 1 bekertje creme fraiche (of zure room)
- 3 el. Mayonaise (liefst zelfgemaakt)
- 9 blaadjes gelatine
- 1 ui heel fijn gesnipperd
- Sap van 1 citroen
- 4 el. gesnipperde dille (of meer naar keuze)
Werkwijze: Gelatine in koud water weken. Komkommers schillen, raspen en in vergiet laten uitlekken. In een kom dille, creme fraiche, mayonaise, ui, zout en peper mengen. Komkommers toevoegen. Citroensap licht verwarmen en de gelatine daarin oplossen. Toevoegen bij het komkommermengsel en het geheel goed doorroeren. Het mengsel storten in een vorm en laten opstijven. Garneren met rivierkreeftjes.
Rivierkreeftjes met cocktailsaus
- 10 gekookte kreeftjes, gekraakt en schoongemaakt (meer mag ook)
- 100 gram vismeel
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- Klein scheutje cognac
- Olie om te frituren
Werkwijze: Koop bij de visboer een bakje vismeel. Hoeveel hangt af van de hoeveelheid kreeftjes. Het kost niet zoveel en je kan het goed bewaren. Dit vismeel meng je met een beetje water tot er een stevig papje ontstaat. Voeg zout en peper toe aan dit papje en als je dat lekker vindt, kun je ook wat chilipeper eraan toevoegen.
Haal de kreeftjes een voor een door het beslag en laat ze in de hete olie glijden. Als ze goudbruin kleuren, dan zijn ze goed. Laat ze uitlekken op papier en dip ze in een dipsausje gemaakt van de mayonaise, ketchup en cognac. Deze dipsaus kan je zelf naar smaak aanpassen: iets meer ketchup of iets meer mayonaise. Hou je van pittig, dan kan je hier een beetje worcestersaus aan toevoegen.
Binnenkort meer recepten!